O Víno Matula
Sme malé rodinné vinárstvo zo Svätého Jura. Oficiálne fungujeme od roku 2011, avšak prvé víno z hrozna dopestovaného vo vlastnej vinici bolo z ročníka 2004. Nemáme žiadnych zamestnancov, o vinohrady sa staráme spolu s manželkou. Výnimkou sú oberačky, kedy si zavoláme na pomoc rodinu a priateľov. V súčasnosti obhospodarujeme 1,5ha vinohradov vo Svätom Jure.
Obaja pochádzame z vinohradníckych rodín a snažíme sa takto zachovať a zveľadiť tradície našich predkov. Veríme, že odovzdáme toto poslanie aj našim deťom, ktoré budú ďalej pokračovať v tejto tradícií.
Vinár a vinohradník Ondrej Matula
Keďže som mal odmalička vzťah k vinohradom, rozhodol som sa pre štúdium na vinársko-ovocinárskej škole v Modre, ktorá mi dala dobré základy k vinohradníckej a vinárskej práci. Praktické skúsenosti som nadobudol aj vo vinárskych podnikoch v Rači a v Pezinku. Popri zamestnaní som pestoval vlastného hrozno a vyrábal víno, časom som sa však rozhodol, že sa budem venovať naplno vlastnému vinárstvu a vybudujem značku Víno MATULA.
Mojou základnou filozofiou je dopestovať kvalitné a zdravé hrozno, z ktorého vyrobím prírodné víno... A preto v našich vinohradoch používam eko postreky, dbáme na zelené práce – vyplievanie a prevzdušňovanie viničových krov, nepoužívam herbicidy, ale burinu kosím krovinorezom. Mulčovaním udržujem každý druhý rad zatrávnený, aby som takto podporil aj život užitočného hmyzu.
V pivnici dbám na šetrné spracovanie hrozna. Po krátkodobej macerácií prešujem na nízkom tlaku a po odkalení mušt chladím pre zachovanie prírodnej aromatiky vo víne. Vína stabilizujem základným spôsobom, použitím sírnych plátov, nepoužívam stabilizátory proti vypadnutiu vínneho kameňa, ani proti rozkvaseniu vína.
Naše vína sa snažíme robiť v netradičnom prevedení, tak aby sme sa odlíšili. Takýmto príkladom je naše prvé rosé, ktoré sme vyrobili z farbiarky Alibernet a dosiahli sme veľmi špecifické farebne aj chuťovo výrazné ružové víno, ktoré si okamžite našlo svojich priaznivcov a je stálica v našej ponuke vín. Ďalšou našou zaujímavosťou je aj Rizling Rýnsky, ktorý nechávame vo vinici prezrieť a vyrábame z neho sladšie víno, ktoré je v kombinácií z jeho typickými kyselinkami chuťovo plné a atraktívne. Azda na každej ochutnávke sa nás ľudia pýtajú na naše Rulandské Šedé, ktoré zaujme svojou jantárovou farbou a následne sladkou medovosťou v chuti.